میانگین فرسایش خاک در چهارمحال و بختیاری سالانه ۱۶.۷ تن است

تاریخ انتشار : 1402/09/23 - ساعت انتشار: ١٠:٥٤ - گروه خبری : اخبار استان

معاون آبخیزداری اداره‌کل منابع‌طبیعی و ابخیزداری چهارمحال و بختیاری گفت: میانگین فرسایش خاک در این استان سالانه ۱۶.۷ تن در هکتار است.

روح‌الله کریمیان معاون آبخیزداری اداره‌کل منابع‌طبیعی و ابخیزداری چهارمحال و بختیاری گفت: این میزان فرسایش در کشور ۱۵ تن و در دنیا پنج تن در هکتار برای یک‌سال گزارش و ثبت شده است.

 

وی افزود: توپوگرافی، ارتفاع، شیب، بارش‌ها، شرایط اقلیمی، تخریب در عرصه‌های ملی، چرای بی‌رویه، تخریب عرصه‌های جنگلی و بهره‌برداری‌های غیراصولی از مهم‌‎ترین عوامل فرسایش خاک است.

کریمیان آبخیزداری را مهم‌ترین اقدام برای کنترل فرسایش خاک اعلام و تصریح کرد: با توجه به سهم بالای چهارمحال و بختیاری در تولید آب کشور باید اعتباراتی برای اجرای طرح‌های آبخیزداری در این استان اختصاص یابد.

وی یادآور شد: تاکنون اعتباراتی برای اجرای طرح‌های بیولوژیک، بیومکانیک و مکانیکی خاک هزینه شده است اما باید وضع موجود حفظ و برای ارتقای این حوزه تلاش شود.

معاون آبخیزداری اداره‌کل منابع‌طبیعی و ابخیزداری چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: انجام اقدامات ترویجی و آموزشی در حوزه منابع‌طبیعی و آبخیزداری استان ارجحیت دارد و مشارکت بهره‌برداران، جوامع محلی و سازمان‌های مردم‌نهاد به‌خصوص در بخش منابع‌طبیعی و آبخیزداری استان مهم است.

وی با اشاره به اهمیت مدیریت جامع حوضه آبخیز گفت: سعی می‌شود با توانمندسازی بهره‌برداران زمینه کاهش وابستگی آنان به چرای دام و مرتع فراهم شود.

کریمیان به برنامه‌ریزی برای کاشت یک میلیارد اصله درخت در چهار سال و در سطح ملی اشاره و تاکید کرد: این اقدام در ارتقای آبخیزداری و حفظ خاک نقش مستقیم و اثرگذار دارد.

وی افزود: چرای بی‌رویه دام از مهم‌ترین علت‌های فرسایش و تخریب زمین‌های چهارمحال و بختیاری به‌شمار می‌رود، البته حذف دام مسائل اجتماعی، اقتصادی و سیاسی را برای بهره‌برداران به‌دنبال دارد.

معاون آبخیزداری اداره‌کل منابع‌طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری تصریح کرد: سال گذشته ۳۶۰ میلیارد ریال اعتبار ملی و استانی برای آبخیزداری در استان اختصاص یافت که با این مبلغ هفت بند خاکی، هفت سازه سنگی ملاتی، هشت بند گابیونی و یک زه‌کِش اجرا شد.

وی یادآور شد: امسال تاکنون ۲۹۲ میلیارد ریال برای آبخیزداری در چهارمحال و بختیاری مصوب و ابلاغ شده که هنوز تخصیص پیدا نکرده است.

کریمیان اظهار داشت: علاوه بر اعتبارات سالانه به‌منظور آبخیزداری در چهارمحال و بختیاری باید برای اصلاح و مرمت طرح‌های سال‌های قبل هم اقدام کرد.

 

وی کنترل فرسایش و رسوب را هدف اصلی در آبخیزداری دانست و گفت: آبخیزداری به جلوگیری از ورود رسوب به آب جلوگیری می‌کند.

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج