حفاظت از جنگل ها نیازمند توانمندسازی جوامع محلی
نماینده تشکل های زیست محیطی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری با اشاره به نقش جوامع محلی، مردم و تشکل های زیست محیطی در زمینه حفظ و حراست از منابع طبیعی گفت: حفاظت از این عرصه ها، نیازمند توانمند سازی پایدار جوامع محلی است.
به گزارش خبرنگار پیام طبیعت، نماینده تشکل های زیست محیطی و منابع طبیعی چهارمحال و بختیاری با اشاره به نقش جوامع محلی، مردم و تشکل های زیست محیطی در زمینه حفظ و حراست از منابع طبیعی گفت: حفاظت از این عرصه ها، نیازمند توانمند سازی پایدار جوامع محلی است.
هومان خاکپور با تآکید بر اینکه بیداری محیط زیستی در بین مردم با تلاش رسانه ها و مجموعه فضای اطلاع رسانی کشور اتفاق افتاده است، افزود: حفظ و حراست از عرصه های جنگلی و مرتعی برعهده همه مردم است که می تواند در کاهش خسارت های ناشی از آتش سوزی تاثیر گذار باشد.
وی با اشاره به اینکه آتش سوزی در عرصه های ملی و حفاظت شده به عنوان یک تهدید زیست محیطی است، افزود: چهارمحال و بختیاری از جمله استان هایی است که حریق در عرصه های آن بحرانی نشده است و این امر مرهون تلاش و همکاری بین بخشی دستگاه های دولتی و تشکل های مردمی و جوامع محلی و همچنین مدیریت بحران است.
کارشناس منابع طبیعی استان گفت: در این استان، بین سازمان های مردم نهاد و دستگاه های دولتی تعامل وجود دارد و در فضای مدیریتی نیز تقابل به تعامل تبدیل شده است.
خاکپور گفت: کم بود امکانات برای شناسایی عوامل تخریب کننده عرصه های منابع طبیعی و محیط زیست، موجب کمرنگ شدن برخوردهای قضایی در این حوزه گردیده و این امر زمینه فعالیت برخی افراد سودجو را برای به آتش زدن عرصه ها افزایش می دهد.
وی اظهار داشت: به دلیل نبود تحلیل درست، مشخص نیست که دلایل کاهش میزان و تعداد آتش سوزی های چند سال اخیر در استان، بالا رفتن مشارکت مردم، هماهنگی بین دستگاهی و یا کم بودن پوشش گیاهی بوده است.
وی افزود: با داشتن یک تحلیل درست از آتش سوزی می توان در کاهش خسارت و پیشگیری از وقوع آن فعالیت و اقدام نمود.
خاکپور با اشاره بر وجود سه مرحله قبل و حین و بعد از آتش سوزی افزود: پیشگیری قبل از بروز آتش سوزی شاه کلید بحث مدیریت بحران است.
خاکپور افزود: در این بخش، اجرای اقدامات پیشگیرانه از جمله حساس سازی مردم به خصوص جوامع محلی، کشاورزان برای آتش نزدن پسماند های کشاورزی و دامداران و گردشگران برای روشن نکردن آتش باید انجام شود.
وی گفت: احداث آتش بر، تجهیز دهیاری های وتشکل های مردمی به منظور مقابله با آتش سوزی یکی دیگر از راه های مقابله با تخریب محیط زیست استان و منابع طبیعی است.
وی با تاکید بر اینکه هم اکنون تعدادی از مناطق بحرانی و مستعد آتش سوزی از کمترین تجیهزات اطفای حریق بهره مند هستند، افزود: به جای خرید دستگاه ها و تجیهزات گران قیمت، تجهیز کردن دهیاری های و مردم به تجیهزات انفرادی و سبک می تواند در کاهش خسارت های ناشی از آتش سوزی موثر باشد.
خاکپور اظهار داشت: در زمان بروز آتش سوزی نیز ضعف مدیریت اطفای حریق مشهود است که می توان با مدیریت درست و صحیح از نیروها و سمن و تشکل مردمی که خودجوش حضور پیدا می کند برای کاهش خسارت ناشی از آتش سوزی با اطفاء سریع و صحیح استفاده کرد.
وی نبود بیمه و حمایت از مردم و همچنین اعضای تشکل های مردمی که خودجوش در زمان بحران به خصوص در زمان بروز آتش سوزی دچار خسارت می شوند را یک مشکل و یکی از دلایل کم شدن انگیزه فعالیت این گروه ها عنوان کرد.
خاکپور افزود: تأمین تجهیزات در مناطق بحرانی به عنوان یک اولویت است ، تا میزان مشارکت مردم و سازمان های مردمی در مهار حریق و کاهش خسارت را افزایش داد.
ارسال به دوست