قریب به 66 درصد مساحت چهارمحال و بختیاری را مراتع تشکیل داده است

تاریخ انتشار : 1398/04/18 - ساعت انتشار: ٠٩:٢٠ - گروه خبری : اخبار قدیمی

قریب به 66 درصد از کل مساحت استان چهارمحال و بختیاری معادل1093000 هکتار را مراتع تشکیل داده است.

به گزارش خبرنگار پیام طبیعت؛ فرامرز مردانی رئیس اداره مرتع اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری با اعلام اینکه قریب به 66 درصد از کل مساحت استان معادل1093000 هکتار را مراتع تشکیل داده است اظهار داشت: در حال حاضر، حدود 23 هزار خانوار با بیش از دو و نیم میلیون واحد دامی به مراتع استان وابسته می باشند و این در حالی است که این تعداد دام، چندین برابر ظرفیت مجاز مراتع استان است.

وی تصریح کرد: میزان 182962 هکتار از مراتع جزو مراتع متراکم است که این سطح عمدتاً بین طبقات وضعیت ییلاقی و تابستانی است و در زمان معین، مجوز ورود دام به این مراتع صادر می شود.

مردانی خاطرنشان کرد: به منظور ساماندهی بهره برداران مراتع، شناسایی دامداران و بهره برداران ذیحق عرصه های مرتعی در قالب پروژه ممیزی و تنسیق در سطح مراتع استان به انجام رسیده که طی آن تاکنون تعداد 719 سامانه عرفی ممیزی و برای تعداد 17493 بهره بردار در استان پروانه چرای دام صادر گردیده است.

وی ادامه داد: در راستای  مدیریت بهتر مراتع در عرصه های مرتعی ممیزی شده اقدام به تهیه طرح های مرتعداری گردیده که تا کنون برای تعداد 326 سامانه عرفی به مساحت 526202 هکتار طرح مرتعداری تهیه شده که ازاین تعداد طرح، 280 طرح به مساحت 418559 هکتار به تصویب رسیده و تعداد 171 طرح به مساحت 234634 هکتار نیز به مجریان واجد شرایط واگذار گردیده است.

مردانی یادآور شد: ساماندهی چرای دام در سطح مراتع، انجام عملیات اصلاحی از قیبل کپه کاری، تبدیل دیمزارهای کم بازده به مرتع، ذخیره نزولات آسمانی، تهیه و اجرای طرح های مرتعداری، نظارت بر نحوه اجرای طرح های مرتعداری و فعالسازی طرح های مرتعداری راکد، آموزش بهره برداران عرصه های مرتعی و شناسایی و کنترل آفات و امراض گیاهان مراتع، از اقدامات انجام شده در جهت بهبود و اصلاح مراتع استان بوده است.

وی افزود: اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری از سال 1368 با برنامه ریزی مدون، تهیه طرح های احیا و بهره برداری، نظارت گسترده شامل اجرای تهیه طرح بهره برداری سقز در مساحت 72108 هکتار، کتیرا در مساحت 115207 هکتار، باریچه در 6110 هکتار، گزانگبین در مساحت 12497 هکتار، موسیر در مساحت  12042 هکتار و  کرفس در روستای چین شهرستان کوهرنگ به مساحت 806 هکتار اجرایی شده است.

وی علل تخریب مراتع استان را شامل وجود دام مازاد بر ظرفیت مراتع، تصرف و تبدیل مراتع به اراضی دیم، استفاده بی رویه از محصولات فرعی مراتع، بوته کنی و قطع درختچه های موجود در مراتع جهت سوخت، عدم آگاهی بهره برداران از نحوه استفاده صحیح از مراتع و عدم رعایت تقویم چرایی عنوان کرد.


مردانی اضافه کرد: اهمیت وجود مراتع برای حفاظت آب و نفوذدهی به سفره های آب زیرزمینی، حفاظت خاک و جلوگیری از فرسایش آبی و بادی، تولید علوفه و محصولات دامی، تولید گیاهان صنعتی دارویی و خوراکی، حفظ ارزش تفرجگاهی، حفظ ذخایر ژنتیکی و حیات وحش و حفاظت آب و خاک و محیط زیست می باشد.

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج