فرونشست زمین آخرین واکنش طبیعت به رفتارهای نادرست انسان و بهره برداری های بی رویه از منابع زیرزمینی
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: فرونشست زمین پدیده ایست که هیچ راه درمانی ندارد و با صرف هزینه های گزاف هم قابل برگشت نخواهد بود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری در گفتگو با خبرنگار پیام طبیعت اظهار داشت: فرونشست زمین پدیده ایست که هیچ راه درمانی ندارد و با صرف هزینه های گزاف هم قابل برگشت نخواهد بود.
علی محمدی مقدم، بهره برداری های بی رویه از منابع زیرزمینی جهت مصارف شرب، صنعت و کشاورزی، انجام برخی فعالیت های عمرانی مانند بهره برداری از معادن زیر زمینی و انفجارها و همچنین ایجاد تونل برای مترو در کلان شهرها را ازجمله علل ایجاد پدیده فرو نشست در دشت ها عنوان کرد.
محمدی مقدم با بیان این اینکه ریزش و نشست زمین در دشت ها و به دنبال آن بسته شدن خلل و فرج لایه های زیرین خاک، موجب مرگ تدریجی طبیعت و کشاورزی خواهد شد ادامه داد: در حال حاضر 11 دشت کشاورزی در استان چهارمحال و بختیاری وجود دارد که از این تعداد 4 دشت (شهرکرد، خانمیرزا، سفیددشت و فرادنبه) ممنوعه بحرانی هستند.
وی تنها راه مقابله با این پدیده را انجام اقدامات پیشگیرانه عنوان کرد و افزود: انجام فعالیت های آبخیزداری و آبخوان داری در جهت تغذیه دشت ها، کاهش بهره برداری از سفره های زیرزمینی و تغییر الگوی کشت از اقدامات پیشگیرانه و مقابله با پدیده فرو نشست زمین می باشد.
وی خاطر نشان کرد: برای برون رفت از این چالش فرونشست زمین، اقدامات خوبی از سوی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان چهارمحال و بختیاری صورت گرفته، به طوری که طی سال گذشته 200 میلیارد ریال و در سال جاری 400 میلیارد ریال اعتبار از محل صندوق توسعه ملی برای اجرای اقدامات آبخیزداری و آبخوانداری با اولویت دشت های کشاورزی تخصیص یافت.
محمدی مقدم ادامه داد: در این راستا اقدامات آبخیزداری و آبخوانداری در قالب پروژه های بیولوژیکی با ایجاد پوشش گیاهی در بالادست حوزه آبخیز به منظور جلوگیری از روان آب ها و فرسایش خاک و اقدامات بیومکانیک همچون ایجاد کنتورفارو (چاله های فلسی) در راستای ذخیره نزولات آسمانی و در بخش مکانیک با ایجاد بندهای سنگی ملاتی و سدهای خاکی با هدف جلوگیری از ایجاد روان آب ها و افزایش نفوذپذیری آب اجرایی گردیده است.
ارسال به دوست