بهره‌برداری غیر اصولی زمینه تخریب خاک را افزایش می‌دهد

تاریخ انتشار : 1399/09/16 - ساعت انتشار: ١٠:١٠ - گروه خبری : اخبار قدیمی

مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان چهارمحال و بختیاری به مناسبت هفته گرامیداشت خاک (۱۵ لغایت ۲۱ آذر ماه) ضمن تاکید بر اهمیت و حفاظت خاک در گفتگو با خبرنگار پیام طبیعت گفت کاهش سطح پوشش گیاهی، تغییر کاربری های غیرمجاز و استفاده غیراصولی از عرصه ها و تجاوز به حریم رودخانه ها عامل بروز یا تشدید سیل های ویرانگر می باشد.


وی افزود: دخل و تصرفاتی که در عرصه های منابع طبیعی اتفاق می افتد موجب فرسایش خاک و بدنبال آن حجیم تر و سهمگین تر شدن سیلاب ها در کشور شده است.


سید اسماعیل صالحی گفت: کنترل و ممانعت از فرسایش خاک باید همه جانبه باشد و شامل مدیریت صحیح جنگل، مرتع، آبخیز و کشاورزی شود.


وی در ادامه افزود: اکوسیستم های طبیعی (مراتع، جنگل ها و حتی عرصه های کشاورزی)، مهمترین نقش را در کنترل سیلاب ها ایفا می کنند و اگر با رویکردی حفاظتی، مدیریت شوند بدون تردید نقششان در نگهداری آب و جلوگیری از فرسایش خاک بسیار جدی است.


مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان، اکوسیستم های مرتعی را مهمترین اکوسیستم های ایران معرفی کرد و گفت اکوسیستم مرتع را باید از ابتدایی ترین مراحل مدیریت مراتع، یعنی تعادل دام و مرتع با اجرای قانون چرا، مدیریت کرد.


صالحی تصریح کرد: وقوع تخریب اکوسیستم ها مثل چرای دام و عدم تعادل دام ومرتع در مراتع رشته کوه زاگرس، چرای دام در زیراشکوب جنگل های زاگرس، زراعت در جنگل یا زراعت دیم در اراضی شیبدار، همگی سبب کاهش شدید ظرفیت های پوشش گیاهی و در نهایت عدم توانایی کنترل رواناب ها شده است.


وی در ادامه به نقش پوشش گیاهی جنگلی در اکوسیستم های طبیعی برای کنترل رواناب ها و در نتیجه کاهش سیل ها اشاره کرد و افزود  در صورت نابودی زیراشکوب جنگل، پـوشش گیاهی توان نگهداری خاک و جذب و نگهداری آب را ندارد.


مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان در پایان ضمن اشاره به کاهش چشمگیر سیلاب ها توسط عملیات بیولوژیکی و مکانیکی افزود عملیات مکانیکی آبخیزداری که به صورت سازه ای انجام می شود موجب کاهش شیب آبراهه، سرعت سیلاب و بخشی از رسوبات همراه سیل خواهد یافت که طبیعتا نقش بسزایی در حفظ خاک و کنترل فرسایش آن دارد.

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج