طرحهای آبخیزداری سالانه از فرسایش ۵ تا۱۰تن در هکتار خاک جلوگیری میکند
معاون آبخیزداری اداره کل منابعطبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: فرسایش خاک در استان ۲۰ تا ۲۵ تن در هکتار در سال است.
معاون آبخیزداری ادارهکل منابعطبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه میانگین فرسایش خاک در استان از میانگین کشوری و جهانی بالاتر است، گفت: اجرای عملیات طرحهای آبخیزداری باعث میشود، سالانه بین پنج تا ۱۰ تن در هکتار از فرسایش خاک جلوگیری کند.
علیمحمد محمدی روز چهارشنبه در گفت وگو با خبرنگار پیام طبیعت افزود:هماکنون فرسایش خاک در استان ۲۰ تا ۲۵ تن در هکتار در سال است، که اجرای عملیاتهای بیولوژیک و مکانیکی (تقویت پوشش گیاهی، جنگلکاری با بذر و نهال، زراعت چوب، توسعه گیاهان دارویی، انجام اقدامات آبخوانداری و آبخیزداری) در دستورکار این اداره کل قرار دارد.
وی اظهار داشت: براساس برنامه بلند مدت این اداره کل، اجرای این طرحها در ۳۰۰ هزار مترمکعب اراضی استان در دستورکار پنج ساله آینده قرار دارد.
معاون آبخیزداری ادارهکل منابعطبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه در استان ۲هزار و ۶۰۰ سازه آبخیزداری احداث شده است، گفت: ۳۰۰ سازه از این تعداد سازه گابیونی، ۲ هزار ۱۰۰ سازه سنگی ملاتی و ۱۰۰ سازه خاکی است.
محمدی افزود: این سازهها با ذخیرهسازی روانآبها، زمینه نفوذ تدریجی روانآب و تقویت سفرههای زیرزمینی را افزایش داده است.
وی با تاکید بر اینکه اجرای عملیاتهای آبخیزداری در سه حوزه مکانیک، بیومکانیک و بیولوژیک باعث تقویت پوشش گیاهی، کاهش و کنترل سیل، تقویت آبخوانها، کنترل رسوب و فرسایش خاک میشود، گفت: این طرح ها با کاشت گیاهان بذری و نهالی بر روی سطح خاک،ایجاد شیار در دامنهها و یا ایجاد چالههای هلالی در جنگلها باعث نفوذ آب در سفره های زیرزمینی و تقویت پوشش گیاهی میشود.
محمدی از آغاز عملیات تقویت و احیای پوشش گیاهی در ۱۱هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی منابع طبیعی استان در قالب درختکاری، کشت گیاهای دارویی و تقویت پوشش گیاهی خبر داد و گفت: آب و باد به عنوان عوامل فرساینده خاک هستند که افق سطحی خاک از بین میبرند.
وی با اشاره به اینکه عمده فرسایش خاک استان آبی است، افزود: در بارندگی به دلیل اینکه نفوذ آب در خاک کم است، روانآب شکل میگیرد وباعث شسته شدن خاک و ایجاد فرسایش شیاری میشود.
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری با اشاره به اینکه ۸۵ درصد عرصه استان عرصه جنگلی و مرتعی است، گفت: به دلیل شیب بالای استان و کم بودن عمق خاک استان زمینه فرسایش خاک افزایش پیدا کرده است.
به گزارش روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان، در چهارمحال و بختیاری با ۱.۶ میلیون هکتار وسعت ۴۵ حوضه آبخیز وجود دارد که اجرای طرحهای آبخیزداری مکانیکی و بیولوژیک و بیومکانیک در استان باید به صورت تلفیقی اجرا شود.
ارسال به دوست