میانگین فرسایش خاک در چهارمحال و بختیاری ۲۰ درصد بیشتر از کشور است
فرسایش خاک در استان چهارمحال و بختیاری ۲۰ تا ۲۵ تن در هکتار می باشد.
رییس اداره آبخیزداری و حفاظت خاک ادارهکل منابعطبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری در مصاحبه با خبرنگار پیام طبیعت با اشاره به خشکسالیهای اخیر گفت: میانگین سالانه فرسایش خاک در این استان ۲۰ درصد بالاتر از میانگین کشوری است.
فرسایش خاک عبارت است از فرسودگی و از بین رفتن مداوم خاک سطح زمین (انتقال یا حرکت آن از نقطهای به نقطه دیگر در سطح زمین) توسط آب، باد و یا بهرهبرداری بیرویه از منابع، که این امر باعث تخریب اکوسیستم و همچنین حیات میشود.
فرسایش خاک باعث میشود، گِل و لای از بالادست به سمت پاییندست رودخانهها حرکت و علاوه بر نابودی خاک، دریاچههای سدها را نیز پُر از گِل و لای کند، که این امر باعث ایجاد هزینههای بیشتر برای منابع سدها میشود.
ذوالفقار احمدی فر تاکید کرد: میانگین فرسایش خاک در چهارمحال و بختیاری ۲۰ تا ۲۵ تن در هر هکتار است که این میزان در سطح کشور ۱۶.۷ تن در هر هکتار است.
وی افزود: این در حالی است که میزان استاندارد فرسایش خاک در هر هکتار بهازای شاخصهای بینالمللی باید ۳.۵ تا پنج تن در هکتار باشد.
احمدی فر تصریح کرد: نبود یا ضعف پوشش گیاهی، چرای بیرویه دام و عوامل انسانی مانند تخریب از سوی دستگاههای اجرایی بهمنظور اجرای برخی طرحهای عمرانی بدون مدیریت و برنامهریزی از مهمترین علتهای بالا بودن میانگین فرسایش خاک در چهارمحال و بختیاری بهشمار میرود.
وی هرگونه دخالت انسان در حریم و بستر رودخانهها را براساس ضوابط حریم و بستر رودخانه ممنوع دانست و یادآور شد: دخالتهای انسانی باعث انحراف جریان سیلاب و بهدنبال آن تخریب و فرسایش شدیدتر میشود.
رییس اداره آبخیزداری و حفاظت خاک ادارهکل منابعطبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: عوامل انسانی، باد، آب و سیلاب، چرای بیش از حد، وجود دام مازاد و شخم و شیار زمینهای شیبدار در جهت شیب از مهمترین عوامل مؤثر تخریب حوزه آبخیز است.
وی گفت: بهمنظور جلوگیری از تخریب حوزه آبخیز و کاهش و پیشگیری از فرسایش خاک در چهارمحال و بختیاری تاکنون ۱۱۰ سازه خاکی و ۲ هزار و ۸۰۰ سازه سنگی و ملاتی در این استان اجرایی شده است
ارسال به دوست