ایستادگان پای حیات جنگل
جنگلبانان نیروهایی فداکار هستند که با وجود کمبود امکانات و تجهیزات اما به واسطه علاقهمندی و احساس مسئولیت نسبت به حفظ جنگل و مرتع مردانه به دل آتش میزنند.
جنگلبانان در شرایط آب و هوایی سخت از جمله گرما و سرمای شدید و طاقتفرسای مناطق مختلف با دانش و شناختی که از طبیعت، جنگل و مراتع دارند به عنوان نخستین مدافعان حیات درخت در برابر تجاوز، تخریب جنگل، مرتع، قاچاق چوب و ذغال حضور دارند.
افزون بر خطرهای طبیعی همیشه افرادی هستند که به دنبال سو استفاده از طبیعت برای رسیدن به منافع شخصی خود (مانند قاچاقچیان چوب) حضور دارند این افراد از بزرگترین خطرهای موجود در جنگل به شمار میآیند که جنگلبانان با دستانی خالی اما با عشق و علاقهای که به عرصههای طبیعی دارند از این عرصهها محافظت میکنند به طوری که در سالهای اخیر چندین جنگلبان به دست این افراد به شهادت رسیدهاند.
چهارمحال و بختیاری با مساحت ۱۶ هزار و ۵۳۲ کیلومترمربع در جنوب غربی ایران و در مرکز رشته کوههای زاگرس قرار دارد.
یک میلیون و ۳۴۸ هزار هکتار از مساحت چهارمحال و بختیاری معادل ۸۶ درصد را عرصههای منابع طبیعی تشکیل میدهد که از این مساحت ۳۲۸هزار هکتار جنگل و یک میلیون و ۱۴ هزار و ۸۰۰ هکتار مرتع و مابقی بیابان است.
به مناسبت ۳۱ جولای روز جهانی جنگلبانی و با هدف تقدیر از جنگلبانان چهارمحال و بختیاری با حسین علی عسکری از جنگلبانان شهرستان اردل هم صحبت شدیم نکته جالب این مصاحبه این بود که او گلایهمندی از حقوق ناچیز خود و همکارانش نداشت اما مهمترین دغدغه او حفاظت از جنگل بود.
جنگلبانان مردان بیادعای حافظ طبیعت
عسکری به گفت: جنگلبانان مردان بیادعایی هستند که در هر شرایطی با امکانات محدود خود آماده حفاظت از جنگلها، مراتع و عرصههای منابع طبیعی هستند.
به گفته عسکری، حافظان جنگل برای انجام وظایف خود و مقابله با سو استفادهکنندگان از طبیعت و قاچاقچیان چوب خطرهای زیادی به جان میخرند؛ به محض آتشسوزی عرصههای جنگلی و مرتعی تن را به آتش میزنند و خود میسوزند تا درختان وعرصههای جنگلی نسوزند.
این جنگلبان از ضعف امکانات زیرساختی به دلیل مشکلات مالی گلایه کرد که این امر موجب شده محافظت از جنگلها و عرصههای مرتعی و رویارویی با سودجویان را سخت کند.
عسکری با اشاره به کمبود نیرو و تجهیزات پشتیبانی (لجستیکی) گفت: این ضعف امکانات موجب شده تا اگر یک مورد آتش سوزی به طور مثال در عرصههای جنگلی ارتفاعات میانکوه شهرستان اردل رخ دهد با کمترین تجهیزات از هفت خوان رستم بگذریم تا خود را به منطقه هدف برسانیم.
او با بیان اینکه مسئولیت ۳۰ هزار هکتار از عرصههای جنگلی را برعهده دارد افزود: قاچاقچیان امکانات و تجهیزات بهروزی دارند در حالی که جنگلبانان با امکانات محدودی از جملهدمنده، فلاس بک، آتشکوب و چراغ قوه تنها با عشق و علاقهای که به جنگل دارند در مقابل آنها قرار میگیرند.
این جنگلبان درختان و گونههای جنگلی را به مثابه فرزندان خود میداند و کمک و حمایت هرچه بیشتر از این عرصهها را از دولتمردان دولت چهاردهم خواستار شد.
حقوق ناچیز جنگلبانی؛ نگاه مسوولانه مسوولان را میطلبد
این جنگلبان در خصوص حقوق و مزایای جنگلبانان به خبرنگار ایرنا گفت: تا سال گذشته حقوق ما بسیار کم بود اما امسال شرایط بهتر شده و دریافتی جنگلبانان به اندازه حقوق اداره کار در نظر گرفته شده است.
عسکری ادامه داد: هر چند تلاشهایی برای بهبود وضعیت حقوق و مزایای جنگلبانان انجام شده اما باز هم این حقوق محدود و ناچیز در مقابل سختی کار این قشر، پاسخگو نیست.
او اضافه کرد: برای حفظ انفال با توجه به حساسیت و پرخطر بودن کار جنگلبانی و کمبود نیرو امکان اینکه یک حافظ جنگل بتواند کار دومی داشته باشد وجود ندارد به همین دلیل انتظار میرود در این خصوص گامی اساسی برداشته شود.
عسکری خصومتهای قومی، قبیلهای، قرق اراضی ملی و مراتع را از جمله بیشترین درگیریها در عرصههای جنگلی استان عنوان کرد و گفت: هرچند عدهای اندک در عرصه محیطزیست و منابع طبیعی اقدام به تخریب و قطع درختان میکنند اما این عرصهها بهرهبردارانی دارد که به دلایل اقلیمی و جغرافیایی دچار مشکل شده و این وظیفه جنگلبانان است که به آنها کمک کنند.
ارسال به دوست