کهگیلیویه و بویراحمد/ ضرورت مشارکت جوامع محلی در توسعه آبخیزداری

تاریخ انتشار : 1403/09/11 - ساعت انتشار: ٠٩:٢٦ - گروه خبری : اخبار استان

معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی کهگیلویه وبویراحمد با اشاره تجربه اجرای طرح های آبخیزداری با ایجاد بندهای ذخیره آب و انجام کشاورزی در استان های دیگر از سوی خیران یا کشاورزان گفت: مشارکت های اجتماعی می تواند گرهگشای ایجاد سازه های جدید باشد.

به گزارش مرکز اطلاع رسانی سازمان منابع طبیعی به نقل از ایرنا- عبدال میرفردی تاکید کرد: تاکنون ۲میلیون و ۶۰۰هزار متر مکعب سازه آبخیزداری در کهگیلویه وبویراحمد ایجاد شده و به همین اندازه هم باید چنین زیرساخت هایی در نقاط مختلف استان احداث شود.
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی کهگیلویه وبویراحمد اظهار کرد: به علت گستره بالای مناطق نیازمند ایجاد سازه های آبخیزداری مشارکت مردم نیازی اساسی برای مدیریت آب است.
وی بیان کرد:احداث سازه های آبخیزداری افزون بر ذخیره آب برای دوران کم آبی از بروز سیل و خسارت های ناشی از آن پیشگیری می کند.
میرفردی گفت: با اجرای این طرح ها سالانه حجم زیادی از روان آب های سطحی کنترل و از خسارت به اراضی و تاسیسات جلوگیری می شود.
وی افزود: کنترل سیلاب، ایجاد اشتغال موقت و دائم،نشاط تفرجگاه ها، مهیا شدن آبشخور برای ادامه زندگی گونه های حیات وحش،تقویت پوشش گیاهی و افزایش تولیدات کشاورزی و دامپروری،کاهش رسوبات و افزایش عمر مفید سدها مزایای مهم اجرای سازه های آبخیزداری در این استان بوده است.

زیرساخت های در دست احداث
البته که دعوت به مشارکت مردم برای ایجاد سازه های آبخیزداری به معنای بیکار نشستن دولت نیست و همین اینک چند طرح در نقاط مختلف استان در دست اجرا یا در آستانه بهره برداری هستند.
معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی کهگیلویه وبویراحمد گفت:اکنون ۶طرح آبخیزداری در مناطقی مانند پشت کوه باشت، سرآبننیز، چاروسا، الگن دیشموک وسوق با حجم سه هزار و ۸۴۲متر مکعب و ۱۰۰میلیارد ریال سرمایه گذاری در دست ساخت هستند.
وی تاکید کرد: چهار مورد از طرح های آبخیزداری یاد شده در مراحل پایانی ساخت و ۲سازه دیگر هم تا پایان سال جاری بهره برداری می شود.
میرفردی عنوان کرد:در قالب این طرح ها عملیات سنگی ملاتی به منظور جلوگیری از رسوب روان آب های سطحی در مناطق مختلف کهگیلویه وبویراحمد اجرا می شود.

هدفگذاری ۳۰طرح آبخیزداری در کهگیلویه و بویراحمد

معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی کهگیلویه وبویراحمد گفت: ۳۰طرح آبخیزداری با ۱۹هزار و ۵۰۰متر مکعب حجم عملیات مکانیکی و ۱۱۶هکتار عملیات بیولوزیک برای اجرا در سال جاری پیش بینی شده است.
وی با بیان اینکه کلنگ زنی طرح های هدفگذاری شده یاد شده نیازمند تزریق اعتبار است تاکید کرد: میزان سرمایه گذاری مورد نیاز ساخت طرح های آبخیزداری یاد شده در استان ۷۲۴میلیارد ریال است.
میرفردی عنوان کرد: این طرح ها در مناطقی مانندطسوج، چالگاه، دیشموک، پشت کوه باشت، سوق، چرام، دارشاهی، چغل، چیتاب، مال شیخ،سرابننیز، کت بهمئی، شبلیز، کلایه، ایدنک و سادات امامزاده علی اجرا می شود.
عملیات بیولوژیک آبخیزداری به روش هایی مانند بذرکاری و کپه‌کاری و عملیات مکانیکی با روش هایی مانند کنتور فارو اجرا می شود.
به گفته وی کنتور فارو برای بهره‌‏برداری بهینه از آب و خاک در مناطق خشک و نیمه‌‏خشک کنتور احداث می‌شود و این زیرساخت‌ها در عرصه‌هایی که پوشش گیاهی مراتع به حدی کاهش یافته که هیچ‌گونه تأثیری در جلوگیری از روان‌آب سطحی ندارد ولی پایه‌‏های گیاهی مناسب و خوش‌خوراک در عرصه وجود دارد، انجام می‌گیرد.
کنتور فارو (یا خط تراز مستقیم) عبارت است از ایجاد جوی های کوچک و کم عمق بر روی خطوط تراز در سطح مراتع که به منظور مدیریت آب باران, نفوذ آب در خاک، جلوگیری از جریان سطحی آن، افزایش پوشش گیاهی و تولید علوفه انجام می گیرد.
وی ابراز کرد:از سال ۱۳۷۰تاکنون ۲.۶میلیون متر مکعب سازه آبخیزداری در این استان ایجاد شده است که اجرای این سازه ها باعث ذخیره سالیانه ۴۰میلیون متر مکعب مهار سیلاب و کنترل ۱.۲میلیون متر مکعب فرسایش خاک در استان می شود.
کهگیلویه و بویراحمد با مساحتی حدود ۱۶هزار و ۲۴۹کیلومترمربع، سرزمینی مرتفع و کوهستانی با اقلیم سردسیری و گرمسیری در جنوب غربی ایران قرار دارد و یک درصد مساحت کشور است.

 

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 

برای این خبر نظری ثبت نشده است
نظر شما
نام :
ايميل : 
*نظرات :
متن تصویر را وارد کنید:
 

خروج




سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در یک نگاه
  • سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور به عنوان یک سازمان مستقل حاکمیتی، اجرایی و در جایگاه تشکیلات یکی از معاونت‌های وزارت جهاد کشاورزی مسئولیت حفظ، احیاء، توسعه و بهره‌برداری اصولی و پایدار از منابع‌طبیعی تجدیدشونده کشور را بر عهده دارد. اعمال حاکمیت و مدیریت بر اراضی منابع‌طبیعی کشور که از آن به عنوان اراضی ملی و انفال هم یاد می‌شود، مأموریت خطیر و بی‌نظیر این سازمان است.

    هدف سازمان منابع‌طبیعی و آبخیزداری کشور، حفظ و حمایت، احیاء، توسعه و بهره‌برداری اصولی از جنگل‌ها، مراتع، اراضی جنگلی، بیشه‌های طبیعی، اراضی مستحدثه ساحلی، حفاظت‌ و حمایت از آب و خاک کشور از طریق مدیریت علمی بر حوزه‌های آبخیز و رعایت اصول توسعه پایدار می‌باشد.

ورود


تماس با ما
  • ستاد مرکزی:
    تهران - بلوار ارتش - بعد از مینی سیتی - کدپستی 1955756113
    تلفن: 4-02122446540 و 02122488530 و 02122446503
    دورنگار: 02122488556
    ملاقات مردمی: 02122488476
    پاسخگویی به شکایات: تلفن 02123563478 و فاکس: 02122488557
    آدرس تارنما: www.frw.ir
    صندوق پستی: info@frw.ir


    ساختمان شماره 2 (ستاد چالوس):
    چالوس - میدان معلم(مخابرات) - کدپستی ۴۶۶۱۹۵۳۵۳۷
    تلفن: 01152226521
    دورنگار: 01152249696

there is a pic here