به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «مرآت»، سمانه عرب- فعال رسانهای
یادداشت؛ فرونشست زمین؛ فاجعهای خاموش
یادداشت: سمانه عرب- فعال رسانهای در یادداشت اختصاصی نوشت: کمبود آب در استان سمنان یکی از عوامل اصلی افزایش فرونشست زمین در این منطقه بهشمار میرود و کاهش سطح آبهای زیرزمینی بهویژه در بخش کشاورزی و صنعتی، تأثیر مستقیم بر فرونشست دارد.
یادداشت: سمانه عرب- فعال رسانهای در یادداشت اختصاصی نوشت: کمبود آب در استان سمنان یکی از عوامل اصلی افزایش فرونشست زمین در این منطقه بهشمار میرود و کاهش سطح آبهای زیرزمینی بهویژه در بخش کشاورزی و صنعتی، تأثیر مستقیم بر فرونشست دارد.
به گزارش خبرنگار اجتماعی پایگاه خبری تحلیلی «مرآت»، سمانه عرب- فعال رسانهای در یادداشت اختصاصی نوشت: فرونشست زمین یک مشکل جدی زیست محیطی است که بهدلیل کمبود آب در استان سمنان و برداشت بیرویه از آبهای زیرزمینی بهویژه در بخش کشاورزی و صنعتی ایجاد میشود و متأسفانه در برخی از مناطق استان، به یک تهدید جدی تبدیل شده است.
استفاده بیرویه از منابع آب زیرزمینی، با توجه به اینکه بیش از ۷۵درصد نیاز آبی استان از این منابع تأمین میشود، عامل اصلی فرونشست در این منطقه است که برداشت بیرویه از منابع آب زیرزمینی رخ میدهد و میتواند به زیرساختها، کشاورزی و محیطزیست آسیبهای جدی وارد کند.
مرکز استان سمنان بهعنوان یکی از نقاط اصلی دچار فرونشست است که به دلیل برداشتهای زیاد آبهای زیرزمینی و کمبود بارش، واجد این مشکل است و استخراج آبهای زیرزمینی برای تأمین نیازهای کشاورزی و صنعتی، این مشکل را تشدید میکند.
شهرستانهای شاهرود و میامی نیز با مشکلات فرونشست زمین مواجه هستند که عمدتاً ناشی از کشاورزی و استخراج آب از منابع زیرزمینی است و با توجه به فعالیتهای کشاورزی گسترده و نیاز شدید به آب، این مناطق با کاهش سطح آبهای زیرزمینی مواجه هستند.
شهرستان دامغان بهعنوان یکی دیگر از نواحی مستعد فرونشست شناخته میشود که با مشکلاتی نظیر کاهش سطح آبهای زیرزمینی روبرو است.
در شهرستانهای گرمسار و آرادان نیز فرونشست به دلیل فعالیتهای انسانی، کشاورزی و کاهش منابع آبی مشاهده شده است.
فرونشست یک پدیده غیرقابل برگشت است و زمانی که رخ میدهد، زمین به حالت اولیه خود باز نمیگردد؛ چرا که برداشت بیرویه از آبهای زیرزمینی منجر به کاهش حجم آب در لایههای زیرین خاک و در نتیجه پوکشدن و نشست آن میشود.
همچنین فرونشست میتواند باعث ایجاد ترک و شکاف در جادهها، ساختمانها، خطوط لوله و سایر زیرساختها شود یا با کاهش سطح آب زیرزمینی، کشاورزی با مشکلات جدی روبرو میشود و زمینهای کشاورزی ممکن است غیرقابل کشت شوند و همچنین فرونشست میتواند باعث آلودگی منابع آب زیرزمینی و کاهش کیفیت آب شود.
با توجه به غیرقابل برگشت بودن فرونشست، اقدامات پیشگیرانه و مدیریت صحیح منابع آب بسیار مهم است که برای مقابله با این پدیده، مدیریت منابع آب، توسعه پایدار و افزایش آگاهی در زمینه مصرف بهینه آب بسیار ضروری است.
اگر امروز چارهای برای جلوگیری از این پدیده زیانبار اندیشیده نشود، در آینده شاهد معضلها و آسیبهای جدیتری خواهیم بود. بنابراین، لازم است که دولت، سازمانهای مردم نهاد و مردم با همکاری یکدیگر برای مقابله با این چالش زیستمحیطی اقدام کنند.
ارسال به دوست