توسعهمحوری در چهارمحال و بختیاری همگام با صیانت از منابع طبیعی
چهارمحال و بختیاری برای توسعه همه جانبه نیازمند سرمایهگذاری در همه بخشهاست و برای توسعه این استان، فراهم کردن زیرساختهای مختلف از اهمیت بالایی برخوردار است.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی سازمان منابع طبیعی به نقل از ایرنا- فراهم کردن زیرساختها از جمله اختصاص زمین برای اجرای طرحهای توسعهمحور با رویکرد و حفاظت از آب و خاک در دولت سیزدهم شتاب گرفت.
از سوی دیگر اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری در راستای سیاستهای دولت سیزدهم و با هدف توسعه استان تاکنون گامهای مهمی در زمینه نهضت ملی مسکن، ساماندهی مسکن روستایی، شهرکهای صنعتی، توسعه معادن و آبخیزداری برداشته است.
سهیم شدن در خانهدار شدن مردم
یکی از اقدامات دولت برای پایان دادن به رنج چندین ساله برخی از مردم به دلیل نداشتن خانه، اجرای طرح نهضت ملی مسکن است که در این زمینه، زمین در برخی از مناطق برای اجرای آن در چهارمحال و بختیاری اختصاص یافته است.
در طرح نهضت ملی مسکن در استان قرار است طی چهار سال ۵۷هزار و ۱۴۹واحد مسکونی در ۴۳شهر احداث شود که تاکنون ۸۹هزار و ۴۹۳نفر در این طرح ثبتنام کردهاند که از این تعداد ۶۵هزار و ۵۹۳متقاضی حائز شرایط اعلام و ۲۳هزار و ۳۴۳نفر تایید نهایی شدند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهار محال و بختیاری گفت: اجرای نهضت ملی مسکن یکی از سیاستهای دولت سیزدهم است که با هدف تامین زمین برای عملیاتی کردن این نهضت، تاکنون این اداره کل در قالب ۲۳مورد ۲هزار و ۷۹۷هکتار زمین برای اجرای آن تامین کرده است.
اصغر احمدی اظهار داشت: در مدت ۲سال فعالیت دولت سیزدهم ۱۶۵هکتار زمین در قالب ۳۸مورد برای ساماندهی مسکن روستایی در چهارمحال و بختیاری واگذار شده است.
وی افزود: همچنین در ارتباط با توسعه شهرکهای صنعتی خصوصی و دولتی تاکنون اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان یک هزار هکتار زمین در قالب ۱۴فقره واگذار کرده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری گفت: این اداره کل در بحث احاله مدیریت طرحهای جنگلکاری اقتصادی و مرتعداری در قالب ماده ۳به ترتیب تاکنون یک هزار و ۹۰۲هکتار در قالب ۳۳مورد و هشت هزار و ۴۰۰هکتار در قالب ۱۲مورد زمین واگذار کرده است.
وی واگذاری زمین برای اجرای طرحهای معدنی را از دیگر وظایف اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری عنوان کرد و گفت: در همین ارتباط از سوی این اداره کل از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون در قالب هفت مورد ۱۱.۹۴هکتار زمین برای اجرای طرحهای معدنی واگذار شده است.
به گفته احمدی، در این مدت ۴۷۰هکتار زمین برای ایجاد و توسعه مجتمعهای کشاورزی، دامی و گلخانهای و ۵۲هزار و ۲۴مترمربع زمین در قالب هشت مورد برای احداث مخازن آب آشامیدنی روستایی واگذار شده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری، واگذاری ۳۳۰.۵کیلومتر زمین برای توسعه زیرساخت دستگاههای خدماترسان (آب، برق، گاز و تلفن) و واگذاری ۱۳۵.۵کیلومتر زمین برای ایجاد راههای دسترسی روستایی و عشایری و جادههای بین شهری را از دیگر اقدامات این اداره کل در ارتباط با واگذاری اراضی ملی به طرحهای عمومی و عمرانی با هدف توسعه استان عنوان کرد.
ایستاده در برابر خشکسالی
یکی از عوامل از بین رفتن خاک، فرسایش است و فرسایش خاک به عنوان یکی از عوامل جدی تهدیدکنندة حاصلخیزی خاک و در نتیجه توان تولیدی آن، از جمله مهمترین مسائل زیست محیطی کشورهای در مختلف جهان قلمداد میشود که حتی در بخش سیاستگذاری حوزه کشاورزی نیز سر فصلی به عنوان سیاستگذاری حفظ خاک تعریف شده است.
سطح فرسایش خاک در یک منطقه به وسیلۀ اثر متقابل عوامل مختلفی همچون خصوصیات اقلیمی و فنی آن منطقه، عوامل مدیریتی و نیز سیاستهای اتخاذ شده در سطح خُرد و کلان تعیین میشود.
در چهار محال و بختیاری به دلیل دارا بودن شرایط کوهستانی و اراضی پرشیب و سازندهای حساس به فرسایش، باعث شده با وجود پتانسیلهای بسیار زیاد و تنوع اقلیمی، این استان فرسایش خاک قابل توجهی داشته باشد، همچنین وقوع ریزگردها، شوری و آلودگی خاک از موارد دیگری است که منابع اراضی این استان را تهدید میکند.
اجرای اقدامات آبخیزداری سالانه بین پنج تا ۱۰تن در هکتار در کاهش فرسایش خاک اثرگذار است و برهمین اساس میتوان گفت اجرای طرحهای آبخیزداری نقش مهمی در کاهش فرسایش خاک دارد و این طرحها در استانهایی که بیشتر در معرض این مخاطره قرار دارند باید بیشتر از سایر مناطق اجرا شود و چهارمحال و بختیاری یکی از این مناطق است که نیاز است اعتبارات بیشتری برای اجرای طرحهای آبخیزداری در این استان اختصاص یابد.
یکی دیگر از نیازهای چهارمحال و بختیاری در بخش زیرساختی توسعه طرحهای آبخیزداری است که در سالهای گذشته، وقوع سیلابها باعث دیدن خسارتهای زیادی به زیرساختهای استان شده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری چهارمحال و بختیاری با اشاره به اهمیت اجرای طرحهای آبخیزداری و آبخوانداری گفت: آبخیزداری به مجموعهای از فعالیتهای مکانیکی، بیومکانیکی، بیولوژیکی و برخی از رفتارهای مدیریتی در بخش مرتعداری و بیابانزدایی گفته میشود که از ابتدای دولت سیزدهم تاکنون هشت مورد بند خاکی به حجم ۳۵هزار و ۳۵۰مترمکعب، احداث ۱۹۰سازه سنگی ملاتی به حجم ۳۴هزار و ۴۳۲مترمکعب و یک مورد پخش سیلاب به حجم ۶۹هزار مترمکعب در استان اجرا شده است.
احمدی افزود: همچنین در این مدت یک هزار و ۳۰۰متر ساحل سازی شامل ۲۱هزار مترمکعب عملیات خاکی، هفت هزار مترمکعب عملیات سنگی و ۷۰۰مترمکعب گابیونی انجام شده است.
وی احداث ۵۰مورد سازههای گابیونی به حجم ۲هزار و ۴۶۴مترمکعب و ۲۰مورد سازههای خشکه چین به مساحت یک هزا رو ۷۶۱مترمکعب را از دیگر اقدامات اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان چهار محال و بختیاری عنوان کرد.
احمدی اظهار داشت: با اجرای اقدامات بیولوژیک، بیومکانیک و مکانیکی به طور میانگین در هر هکتار یک هزار مترمکعب در سال تغذیه آبخوان و حجم آب ذخیره شده سالانه به طور میانگین ۵۳۰مترمکعب است.
وی با بیان اینکه نسبت فایده به هزینه در عملیات آبخیزداری در چهارمحال و بختیاری ۵.۷اعلام شده که این رقم از میانگین کشوری بالاتر است یادآور شد: با انجام این حجم از عملیات آبخیزداری سالانه سه تا ۱۰تن در هکتار کنترل فرسایش و سه تا پنج تن در هکتار کنترل رسوب انجام میشود.
به گزارش ایرنا، ۸۲درصد از مساحت چهارمحال و بختیاری را عرصههای منابعطبیعی تشکیل میدهد که ۲۰درصد آن جنگل و ۶۲درصد آن مراتع است.
چهارمحال و بختیاری با مساحتی در حدود یک میلیون و ۶۴۲هزار هکتار دارای ۱۲شهرستان با بیش از یک میلیون نفر جمعیت است.
ارسال به دوست
نام : | |
ايميل : | |
*نظرات : | |
متن تصویر را وارد کنید: | |