سامانه ملی مدیریت سرزمین؛ ابزاری قدرتمند برای برنامه ریزی و اجرای پروژه های آبخیزداری
در ششمین نشست تخصصی مدیریت جامع حوزههای آبخیز، دکتر غلامرضا خسروی، متخصص این حوزه، به ارائه نقشه راه و محورهای بنیادی برای تحقق این مهم پرداخت.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور- این نشستهای تخصصی که به صورت دو هفته یکبار به همت مرکز بین المللی مدیریت جامع حوزه آبخیز و با حضور مدیران و کارشناسان سازمان منابع طبیعی برگزار میشود، فرصتی ارزشمند برای تبادل نظر و ارائه آخرین دستاوردهای علمی در این زمینه فراهم میآورد.
غلامرضا خسروی با بررسی تاریخچه و روند تکامل مدیریت آبخیز، به سه دوره زمانی کلیدی برای رسیدن به مدل پویا که شامل دوره اول: مدیریت حوزه آبخیز بر مبنای تعریف پروژه، دوره دوم: مدیریت مشارکتی حوزه آبخیز بر مبنای تعریف پروژه، سومین دوره: مدیریت سیستماتیک و نظاممند حوزه آبخیز در این حوزه اشاره کرد.
یکی از نکات مهم این ارائه، تأکید بر ضرورت گذر از دوره اول مدیریتی و رفع موانع موجود، به ویژه در زمینه مشارکت بین سازمانی و شکلگیری ضمانت اجرایی بود.
این کارشناس اداره کل منابع طبیعی استان البرز همچنین خاطرنشان کرد: برای نیل به آرمان مدیریت جامع، گذر از این سه دوره ضروری است و این مسیر به تجربیات جهانی و هدفمند نیاز دارد. پیشرفت در این راستا، مستلزم ظرفیت و عزم ملی میباشد.
وی همچنین بر اهمیت پنج محور بنیادین برای تحقق مدیریت جامع تأکید کرد که شامل چارچوب بین رشتهای، دستورالعمل محوری بین سازمانی، چارچوب مشترک نظام آموزشی، دستورالعمل آموزش و ترویج و مشارکت مردمی و در نهایت بستر هماهنگی و پشتیبانی از بخش تحقیقات و اجرا میباشد.
در ادامه، محور بنیادی پنجم (بستر هماهنگی و پشتیبان بخش تحقیقات و اجرا) به عنوان نوآوری اصلی این ارائه، به تفصیل تشریح و اشاره شد که لازمه رسیدن به مدل پویا، زمینه سازی برای شکل گیری این بستر است.
در ادامه، غلامرضا خسروی به معرفی "سامانه ملی مدیریت سرزمین" به عنوان یک نوآوری اصلی پرداخت و افزود: این سامانه با هدف تسهیل ارتباطات بین بخشهای مختلف مدیریتی و علمی، به بهبود فرآیندهای برنامهریزی و اجرای پروژههای مرتبط با مدیریت جامع کمک خواهد کرد.
گفتنی است با توجه به اهمیت موضوع مدیریت حوزههای آبخیز در حفظ منابع طبیعی و محیط زیست، این نشستها و ارائههای تخصصی، گام مهمی در جهت ارتقای دانش و آگاهی در این زمینه محسوب میشوند.
در پایان این نشست مدیران و کارشناسان به بحث و تبادل نظر در مورد راهکاری بهبود مدیریت جامع آبخیز پرداختند و بر اهمیت مشارکت جوامع محلی، استفاده از فناورهای نوین و لزوم یکپارچه سازی برنامه های مدیریت آبخیز تأکید کردند.
ارسال به دوست