دکتر حسن وحید معاون آبخیزداری، امور مراتع و بیابان سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور
اجرای طرح آبخیزداری در سطح 35 میلیون هکتار از عرصه های منابع طبیعی
معاون آبخیزداری، مراتع و امور بیابان سازمان منابع طبیعی کشور گفت: 125 میلیون هکتار از عرصه های منابع طبیعی کشور واجد شرایط اقدامات آبخیزداری است که از این میزان 35 میلیون هکتار تحت اجرای طرح های آبخیزداری قرار گرفته است.
معاون آبخیزداری، مراتع و امور بیابان سازمان منابع طبیعی کشور گفت: 125 میلیون هکتار از عرصه های منابع طبیعی کشور واجد شرایط اقدامات آبخیزداری است که از این میزان 35 میلیون هکتار تحت اجرای طرح های آبخیزداری قرار گرفته است.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی سازمان منابع طبیعی کشور، حسن وحید روز سه شنبه در گردهمایی سراسری مدیران کل منابع طبیعی استانها که در مرکز آموزش و توانمند سازی دکتر جوانشیر کرج برگزار شد افزود: فرسایش خاک امروز یکی از چالش های مهم در عرصه های منابع طبیعی است و سالانه بطور میانگین 16 تن در هکتار فرسایش خاک در کشور وجود دارد و بخش قابل توجهی در قالب رسوب پشت سدها جمع می شود.
وحید به سیاست های بخش آبخیزداری و آبخوانداری اشاره کرد و گفت: توجه ویژه به طرح های بیولوزیک، انجام عملیات مکانیکی و بیو مکانیکی و مدیریتی، هماهنگی با سایر بخش های مختلف جهت اجرای طرح مدیریت جامع آبخیز، ارزیابی از اثر بخشی طرح های آبخیزداری و پرهیز از اجرای پروژه ها بر اساس مطالعات موردی را از جمله سیاست های بخش آبخیزداری و آبخوانداری برشمرد.
معاون آبخیزداری، مراتع و امور بیابان سازمان منابع طبیعی همچنین در این نشست به ارائه آمار در بخش مرتع پرداخت و اعلام کرد: 84 میلیون و800 هزار هکتار مساحت مراتع کشور است که تاکنون برای 42 میلیون هکتار آن طرح های مرتعداری تهیه شده است.
وی از ممیزی 81 میلیون هکتار مراتع در کشور خبر داد و اعلام کرد که از این میزان 23 میلیون هکتار از مرتع دارای طرح به بهره برداران احاله مدیریت شده است.
به گفته وحید حدود ۵۰ میلیون هکتار از مراتع کشور فقیر است که این وضعیت، معیشت بهرهبرداران را دچار خسارت می کند.
حسن وحید در ادامه میزان اعتبارات بخش مرتع را بسیار ناچیز خواند و افزود: نقش مشارکت مردم در کنار تسهیلات و حمایت دولت می تواند در احیای مراتع بسیار اثر بخش باشد.
** ضرورت توجه به سایر کارکردهای مراتع
معاون رییس سازمان منابع طبیعی در امور آبخیزداری، مراتع و بیابان همچنین گفت: تا دوسال گذشته مرتع تنها برای تهیه علوفه دام مورد بهره برداری قرار می گرفت و اکنون سیاست سازمان در بخش مرتع استفاده چند جانبه و تلفیقی در این بخش است و اکنون سایر کارکردهای مراتع که جنبه اقتصادی و اکولوژیکی دارد مورد توجه قرار دارد.
وی به طرح تحول احیا و پوشش گیاهی در مراتع کشور اشاره داشت و اعلام کرد: تولید علوفه در سطح 50 میلیون هکتار در مراتع و دیم زارهای کم بازده هدفگذاری شده است.
وحید در این نشست به بخش بیابان و سیاست و برنامه های این حوزه نیز اشاره کرد و گفت: 32 میلیون هکتار از عرصه های منابع طبیعی کشور را عرصه های بیابانی تشکیل می دهد و مراتع ضعیف به مرور به اراضی بیابانی تبدیل شده است.
او به وجود 14 میلیون هکتار کانون های بحرانی بیابان در کشور اشاره کرد و گفت: مجموعه ای از عوامل سبب بیابانی شدن عرصه های منابع طبیعی شده است و برای برون رفت از این وضعیت نیازمند مدیریت جامع آبخیز با مشارکت دستگاهها و مردم هستیم که باید بصورت منسجم و هماهنگ انجام باشد.
** استفاده از مالچ های پلیمری برای تثبیت خاک
وحید در زمینه مالچ پاشی اراضی بیابانی نیز گفت: رویکرد سازمان استفاده از مالچ های پلیمری است زیرا استفاده از این مالچ علاوه بر سرعت عمل در تثبیت خاک و سازگاری با محیط زیست، تاثیر منفی روی رشد پوشش گیاهی نخواهد داشت.
معاون آبخیزداری، مراتع و امور بیابان سازمان منابع طبیعی کشور در ادامه این نشست از تدوین لایحه آبخیزداری و آبخوانداری خبر داد و گفت: این لایحه جهت بررسی در دست دولت قرار دارد و ما در شرایط کنونی با توجه به بخشی نگری در بهره برداری از منابع سرزمین، به دنبال تصویب قوانین مدیریت جامع حوزه های آبخیز و تقویت نگاه فرابخشی با هماهنگی و انسجام بخشی فعالیت ها در تحقق اهداف توسعه پایدار سرزمین در کشورهستیم که این موضوع رویکرد اصلی لایحه آبخیزداری است.
**آبخیزداری از مطالبات جدی مردم و جوامع محلی شده است
این مسئول امور آبخیزداری، مراتع و بیابان به ضرورت اجرای آبخیزداری در کشور اشاره داشت و گفت: مقام معظم رهبری، ریاست جمهور و مجلس و وزیر جهاد کشاورزی نیز روی اجرای طرح های آبخیزداری تاکید دارند و آبخیزداری امروز از مطالبات جدی مردم و جوامع محلی شده است.
وحید سرانجام از اجرای سالانه یک میلیون هکتار عملیات آبخیزداری در برنامه ششم توسعه خبرداد و خاطر نشان ساخت: بر اساس مطالعات انجام شده 90 میلیون هکتار از عرصه های منابع طبیعی واجد شرایط عملیات آبخیزداری است و برای انجام این اقدام مهم در مقیاسی گسترده تر و ضرورت هایی که وجود دارد قرار است این موضوع به زودی در کمیسیون تلفیق بودجه مجلس مورد بررسی قرار گیرد.
ارسال به دوست